Broj 7-9 / proleće-leto-jesen 2013


ISBN:
ISSN 2217-589X
pismo:
Ćirilica
strana:
223
format:
170 x 230 mm
teaser-text:

Posle nekoliko decenija prvi put u srpskim časopisima pojavljuju se obimni tekstovi o ruskom futurizmu i to u časopisu "Poetika"

povez:
Broš

tema RUSKI FUTURIZAM

Posle nekoliko decenija prvi put u srpskim časopisima pojavljuju se obimni tekstovi o ruskom futurizmu i to u časopisu "Poetika" koji izdaje "Čigoja štampa", a uredjuje "trio" vrsnih znalaca poezije, akademik Milosav Tešić, dr Aleksandar Jovanović i Leon Kojen. Ruska literatura i poezija su u svetskim razmerama nezaobilazna tema, pa je posle temata o akmeizmu sačinjen na 230 stranica časopisa temat o ruskom futurizmu. Uvodnim tekstom Kornelije Ičin "Futura, faktura i fraktura ruskog futurizma" načinjena je svojevrsna mini istorija ruskog futurizma ispisana na poseban način kao uvod, u prvi put objavljene, Manifeste ruskih futurista. Kručonih, Maljevič, Hlebnjikov, Marineti, Majakovski, Kamenjev itd., izranjaju u svom svom pesničkom sjaju posle tačno stotinu godina od ustoličenja futrizma u Rusiji. Taj osebujni "šamar društvenom ukusu" u kome se kaže da je "prošlost tesna, da su Akademija i Puškin nerazumljiviji od hijeroglifa i da s broda savremenosti treba baciti Puškina, Dostojevskog i Tolstoja" govori dovoljno o pobuni novih budućih korifeja ruske poezije. Ko danas može da napiše "naredjujemo da se poštuju prava pesnika" kada poezija danas zamire i nestaje, a to je bio jedan od važnih angažmana futurista. Futuristi su se proglasili "novim ljudima novog života" i tako su živeli i delali kasnije razvejani na valovima oktobarske revolucije. Na početku nastanka razvaline Evrope 1914, koju će stvoriti Veliki rat oni kliču "živela treća Revolucija, Revolucija Duha!"
U tematu je objavljen i tekst velikog rodonačelnika strukturalizma Romana Jakobsona "O stihu Majakovskog", zatim Jefima Etkinda "Rika: o poetici Majakovskog", zatim Šapirov tekst "O "zvukovnom simbolizmu" kod ranog Hlebnjikova". Neumorna Kornelija Ičin i MIlivoje Jovanović pišu o "Finskoj" Jelene Guro.
Temat upotpunjuje i tekst Jekaterine Bobrinske o "teoriji "trenutnog stvaralaštva" Alekseja Kručoniha" i tekst Aleksandra Parnisa o Livšicu i Marinetiju.
"Poetika" je ovim tematom obeležila nestvarni trenutak svetske poezije, nastanak pesničke buktinje iz koje će niknuti mnogi pesnički pravci i mnogi pesnički geniji.

List Price: 770.00 din.
Price: 616.00 din.