Genocidium totale : Nezavisna Država Hrvatska 1941-1945


ISBN:
978-86-531-0472-6
pismo:
latinica
strana:
224
format:
23 cm
godina izdanja: 2019.
teaser-text:

Akademik Dinko Davidov je 2019. godine predložio „Čigoja štampi” da objavi Katalog neodržane izložbe u Galeriji SANU pod nazivom „Totalni genocid”. Ne ulazeći u razloge neodržavanja izložbe gospodin Davidov je želeo da ovaj dvojezički katalog (na srpskom i engleskom jeziku) bude odštampan i objavljen za njegovog života. Katalog je odštampan pod nazivom GENOCIDIUM TOTALE

povez:
broš

Akademik Dinko Davidov je 2019. godine predložio „Čigoja štampi” da objavi Katalog neodržane izložbe u Galeriji SANU pod nazivom „Totalni genocid”. Ne ulazeći u razloge neodržavanja izložbe gospodin Davidov je želeo da ovaj dvojezički katalog (na srpskom i engleskom jeziku) bude odštampan i objavljen za njegovog života. Katalog je odštampan pod nazivom GENOCIDIUM TOTALE.

U ovom katalogu odabrani fotodokumenti, arhivska građa i muzejski predmeti daju istorijsku sliku o tragediji srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Sve je to zastupljeno i na izložbenoj postavci, samo još uverljivije i dramatičnije prikazano. Po autorovoj koncepciji, a po nadahnutim rešenjima gospođe Ozarije Marković Lašić, izložba je vizuelni doživljaj četvorogodišnjih ustaških zlodela koja se opiru svakom zaboravu. To je izraženo naslovom kataloga i nazivom izložbe.
Važno je napomenuti da je ovde predstavljen samo manji deo postojeće arhivske, muzeološke i bibliotečke građe koja se čuva u zagrebačkom Arhivu Hrvatske (posebno u fondovima „NDH – Državno ravnateljstvo za ponovu”, „NDH – Ministarstvo pravosuđa i bogoslovlja” i „Javno tužilaštvo Hrvatske”), kao i u srodnim ustanovama u Beogradu, Sarajevu, Novom Sadu... Na tim stručno obrađenim arhivskim i fotodokumentima zasnovana je i ova izložba.

List Price: 2,200.00 din.
Price: 1,760.00 din.