Dnevnik jedne ljubavi : Grmuša


ISBN:
978-86-531-0243-2
pismo:
latinica
strana:
415
format:
20 cm
.
teaser-text:

Avanture mlade i živahne devojke Feride, koja je završila Francusku gimnaziju, počinju po njenom zapošljavanju u osnovnoj školi u jednom zabitom anadolijskom selu, pošto je zbog velikog razočaranja napustila svoju porodicu i verenika u Istanbulu

povez:
broš

Najpoznatije delo turskog pisca Rešata Nurija Guntekina prvi put je objavljivano u nastavcima 1922. godine u dnevnom listu „Vakit".

Avanture mlade i živahne devojke Feride, koja je završila Francusku gimnaziju, počinju po njenom zapošljavanju u osnovnoj školi u jednom zabitom anadolijskom selu, pošto je zbog velikog razočaranja napustila svoju porodicu i verenika u Istanbulu. U svakoj drugoj kasabi i varoši, u kojoj potom službuje, prate je posledice Velikog rata za nezavisnost, teški uslovi života i siromaštvo. Čitaoci se upoznaju sa teškoćama u društvenom životu i kontradiktornim načinima razmišljanja s kojima se susreće ova sama, nezavisna devojka, potekla iz drugačijeg kulturnog miljea, kao i sa događajima iz njenog intimnog života. Grmuša je remek-delo početnog perioda razvoja realizma u turskoj književnosti.

Po ovom najpoznatijem turskom ljubavnom romanu snimljena je hit serija „Ćalikušu" – Dnevnik jedne ljubavi – koja je postigla svetski uspeh.

–—

Rešat Nuri Guntekin (Reşat Nuri Güntekin) rođen je u Istanbulu 1889. godine. Završio je Fakultet književnosti. Radio je kao profesor i direktor u gimnazijama, inspektor u Ministarstvu nacionalne prosvete, ataše za kulturu u Parizu. Bio je predstavnik Turske u UNESKU. Pored romana, pripovedaka i pozorišnih
komada, objavio je i više prevoda.

List Price: 1,090.00 din.
Price: 872.00 din.