Danak u krvi


ISBN:
978-86-531-0120-6
pismo:
Ćirilica
strana:
162
format:
130 x 200 mm
teaser-text:

„Rukopis romana, pod naslovom Danak u krvi (turski naziv devširme, što znači živi porez u naturi, ili porez u živoj deci, kao vid redovnog oporezivanja u Otomanskom carstvu od 14. do 17. veka)

povez:
Tvrd

„Rukopis romana, pod naslovom Danak u krvi (turski naziv devširme, što znači živi porez u naturi, ili porez u živoj deci, kao vid redovnog oporezivanja u Otomanskom carstvu od 14. do 17. veka), sastoji se od više proznih celina, koje međusobno povezuje tragična sudbina majke Stojanke kojoj su prodali dete, kao što su i majkama srpskog naroda na Balkanu otimali mušku decu, počev od „daleke 1500. i neke godine”, kako to autorka kaže, pa do današnjih dana.

Život glavne junakinje – Stojanke Timotijević – prati se u različitim situacijama i vremenskim periodima. Počev od samog rođenja, ređaju se događaji i slike u životu junakinje, nakon diplomiranja na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Sa prvim zaljubljivanjem i izborom partnera počinje njena agonija, koja će je pratiti do kraja života...
Fabula romana je dobro osmišljena, a tema se dodiruje sa Andrićevim romanom „Na Drini ćuprija”, u kome je upečatljivo opisano oduzimanje dece od roditelja i tragika srpskih majki. Tekst je fragmentaran, sastoji se iz više celina, ali je veštim vođenjem priče povezan brojnim unutrašnjim sponama i čini snažnu i jedinstvenu celinu. ”

List Price: 660.00 din.
Price: 528.00 din.